Ga naar de inhoud
Nieuwe code Reclame via e-mail

Nieuwe Code Reclame via E-mail: 4 veranderingen

Er is een nieuwe Code Reclame via E-mail aangenomen. Er is dus het een en ander verandert op het gebied van het versturen van een e-mail. Ontdek wat wel en niet mag.

Geschatte leestijd: 5 minuten

Op 27 maart 2025 heeft de DDMA een nieuwe versie van de Code Reclame via E-mail aangenomen. Dit is de eerste stap in het aanpassen van deze richtlijn.

Op dit moment gelden de veranderingen in de code al voor alle leden van de DDMA. De aangepaste richtlijn gaat voor iedereen gelden, als ook Stichting Reclamecode de aanpassingen goedkeurt. Vanaf dat moment zijn de aanpassingen handhaafbaar.

In dit artikel informeren wij je over de vier belangrijkste veranderingen.

1. Het verschil tussen reclame en een servicebericht

Wanneer is een e-mail eigenlijk reclame? De nieuwe code maakt het verschil duidelijker. Commerciële e-mails zijn berichten die goederen, diensten of ideeën aanprijzen. Serviceberichten en verplichte communicatie over bestellingen vallen hier dus niet onder.

Er is goed nieuws. Het is niet verboden om in bijvoorbeeld een ontvangstbevestiging te verwijzen naar je nieuwsbrief. Je mag zelfs andere producten of diensten promoten. Zolang het hoofddoel van de e-mail maar niet commercieel wordt.

De code zegt het zo: de e-mail mag in zijn geheel niet “aanprijzend van aard” zijn.

Heb je toestemming om je klant een e-mail te sturen?

2. Je moet toestemming of klantrelatie kunnen aantonen

In de vorige versie van de code stond al hoe je toestemming moest krijgen. Dit moet namelijk via een “actieve handeling”. Ook stond er al in de code dat je e-mails naar klanten mag sturen. Mits iemand zich hiervoor niet heeft afgemeld.

Nieuw is het volgende. Vraagt iemand na hoe je toestemming hebt gekregen? Dan moet je dit kunnen bewijzen.

3. Duidelijkere regels voor het verkrijgen van e-mailadressen

De code is nu duidelijker over hoe je toestemming moet krijgen:

  1. De ontvanger moet namelijk via een duidelijke, actieve handeling toestemming geven. Ze moeten daarnaast begrijpen bij wie zij zich aanmelden en waarvoor;
  2. Je moet bovendien de toestemming binnen een redelijke termijn opvolgen. Krijgt iemand pas na een lange tijd een eerste e-mail? Dan is de kans vervolgens groot dat de ontvanger al vergeten is dat deze zich ooit heeft aangemeld;
  3. Het moet bovendien duidelijk zijn dat iemand een toestemming altijd weer kan intrekken;
  4. Ten slotte moeten de hoeveel e-mails die je stuurt passen bij wat de ontvanger verwacht.

4. Strengere regels voor afmeldingen

Afmelden van berichten moest al kosteloos, eenvoudig, elektronisch en duidelijk kunnen. De nieuwe code is nu een stap duidelijker over wat niet mag. Je mag:

  • Een afmeldlink niet verstoppen;
  • Je contact niet verplichten aan te geven waarom deze zich afmeldt;
  • Geen onnodige stappen toevoegen aan het proces voor het afmelden;
  • Het afmelden niet achter een login verstoppen.

Meldt iemand zich af? Dan heb je maximaal 7 dagen de tijd om dit te regelen. Haal je dit niet? Dan moet je dit vooraf en duidelijk communiceren.

Aandachtspunt: Reclame voor gelijksoortige producten

Misschien ben je al bekend met de regel, maar even voor de zekerheid. Je mag alleen reclame sturen naar bestaande klanten, als het gaat over vergelijkbare producten of diensten. Maar wat betekent dit precies?

Een toelichting van de Tweede Kamer uit 2002 maakt dit duidelijk. Producten of diensten zijn vergelijkbaar als een klant mag verwachten dat hij hier extra informatie over kan ontvangen. Wat je klant verwacht? Dat kan je sturen. Bijvoorbeeld door tijdens het kopen al wat informatie te geven.

Een leverancier van energie verkoopt ook een thermostaat. Dit kan je zien als gelijksoortig. Je mag hier dus een e-mail over sturen. Het is dus wel belangrijk om hier vooraf duidelijk over te zijn en de verwachtingen te managen.

Tot slot

Er zijn dus geen enorme veranderingen. Maar een aantal punten zijn scherper ingezet en duidelijker gemaakt. Blijf daarnaast vooral ook je gezonde verstand gebruiken bij het versturen van gepersonaliseerde e-mailcampagnes.

Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op of boek een gratis consult. Dan bespreken wij samen de mogelijkheden. Zo zorgen wij samen voor succesvol e-mailcampagnes die leveren én de regels volgen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

| VACATURE ALERT | Wij zijn op zoek naar een Projectmanager Digitaal.